Tips Pinjaman Tunai Segera Peribadi

Berikut adalah beberapa petua berguna untuk menolong anda ketika anda meminjam wang, mengambil pinjaman tunai segera peribadi

Luangkan masa untuk berbelanja, meneliti apa yang ditawarkan dan mendapatkan nasihat. Anda mungkin fikir akan memakan masa terlalu lama jika anda memerlukan pinjaman dengan cepat tetapi anda akan membayar harga untuk tahun-tahun yang akan datang.

Sentiasa perhatikan jumlah yang perlu anda bayar semasa meminjam wang. Tempoh pembayaran yang lebih pendek mungkin lebih baik daripada jumlah Kadar Peratusan Tahunan (APR) yang sedikit lebih rendah

Pastikan anda mengetahui perbezaan antara pinjaman bercagar dan tidak bercagar. Pinjaman yang dijamin bermaksud anda boleh kehilangan rumah jika tidak membayar balik, buat anggaran anda sebelum anda meminjam untuk memastikan anda mampu membayar balik.

Jangan sesekali meminjam wang dalam jangka masa yang panjang. Sekiranya anda membeli sesuatu yang sangat mahal seperti kereta atau perabot, fikirkan pilihan pembayaran terlebih dahulu. Kredit yang ditawarkan oleh kakitangan penjualan mungkin lebih mahal daripada pilihan lain.

Berhati-hati dengan meminjam lebih banyak wang untuk melunaskan hutang yang ada. Peminjaman tambahan mungkin kelihatan seperti idea yang baik dan dapat membantu dalam jangka pendek, tetapi terlalu sering boleh menyebabkan masalah jangka panjang yang lebih serius.

Jika anda ingin mengambil insurans perlindungan pembayaran dengan pinjaman, pastikan anda benar-benar memerlukannya. Pastikan bahawa anda tidak dilindungi di tempat lain terlebih dahulu dan periksa syarat-syarat polisi dengan berhati-hati untuk melihat bahawa ia memenuhi keperluan anda. Banyak polisi tidak akan melindungi anda dalam keadaan tertentu – contohnya jika anda bekerja sendiri, berumur lebih dari usia persaraan atau mempunyai keadaan perubatan.

Berhati-hati dengan mendaftar untuk tawaran tanpa faedah. Mereka hanya dikenakan faedah jika anda membayarnya dalam jangka masa tertentu. Sekiranya anda tidak melunaskannya dalam tempoh ini, anda akan membayar kadar faedah yang sangat tinggi

Awas tawaran percutian pembayaran dengan kad kredit dan perjanjian pinjaman. Di sinilah anda boleh berhenti membuat pembayaran dalam masa yang singkat, tetapi dikenakan faedah tambahan setelah anda mula melakukannya lagi. Nampaknya wang tambahan di dalam poket anda sebenarnya adalah cara untuk memastikan anda membayar lebih banyak faedah kepada pemberi pinjaman anda, jika anda berfikir untuk membuat gadai janji dengan faedah berubah, tanyakan berapa pembayaran bulanan anda jika kadarnya naik 2%. Sekiranya anda sukar membayar ini, fikirkan apakah kadar faedah tetap lebih masuk akal bagi anda.

Sentiasa mencuba dan membayar sekurang-kurangnya 10% baki anda setiap bulan pada kad kredit anda. Sekiranya anda hanya membayar jumlah minimum, anda akan membayar selama-lamanya.

Elakkan pengeluaran wang berlebihan di akaun bank anda tanpa perjanjian. Anda akan dikenakan bayaran lebih rendah jika anda bersetuju terlebih dahulu.

HEAP HOE Credit pinjaman penang penang loan social media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *